Σε μια οικία, δεν παράγεται υγρασία μόνο από τις εξωτερικές συνθήκες, αλλά από τα φυτά που υπάρχουν στο εσωτερικό του σπιτιού, αλλά και από τον ίδιο τον άνθρωπο. Εφόσον σε μια οικία παρατηρηθεί μούχλα, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε ειδικούς, καθώς μπορούν άμεσα να καταστραφούν τα πλακίδια, οι τοίχοι, οι γυψοσανίδες, αλλά και ότι άλλο αγγίζει η υγρασία.
Κύριοι παράγοντες υγρασίας είναι τα ρούχα που απλώνονται στο εσωτερικό κατά την περίοδο του χειμώνα, οι υδρατμοί από το μαγείρεμα και το μπάνιο, αλλά και η κακή μόνωση όλης της οικίας.
Τα σημεία του σπιτιού που εμφανίζουν μούχλα είναι το μπάνιο, στο οποίο αποθηκεύονται οι υδρατμοί. Θα πρέπει να αερίζεται ο χώρος αυτός ακόμα και τον χειμώνα. Το υπόγειο είναι ένα άλλο μέρος της οικίας που εμφανίζει μούχλα καθώς διαθέτει μειωμένες ποσότητες αέρα. Οι τοίχοι και τα ταβάνια είναι τα πρώτα που επηρεάζονται από την υγρασία. Θα καταλάβετε πως έχει αναπτυχθεί πρόβλημα εφόσον δείτε τους τοίχους να ξεφλουδίζουν το χρώμα και να παρουσιάζουν ρωγμές.
Για να βοηθήσετε τον χώρο να διώξει την υγρασία, θα πρέπει:
- Να κάνετε συχνή χρήση των κλιματιστικών ακόμα και εάν αυτό ακούγεται ως μια πολύ δαπανηρή επιλογή.
- Εγκαταστήστε ανεμιστήρες οροφής στα δωμάτια που παρουσιάζουν υγρασία.
- Να αφήνεται πάντοτε ανοιχτή την πόρτα του μπάνιου.
- Εφόσον η υγρασία στο σπίτι σας ξεπερνά το 60% θα πρέπει να αγοράσετε αφυγραντήρα.
- Για να αποκαταστήσετε τις βλάβες που έχει παρουσιαστεί στην οικία σας ίσως χρειαστεί να κάνετε και ολική ανακαίνιση.
Για να καταπολεμήσετε την υγρασία που προέρχεται από την ταράτσα, θα πρέπει να γίνει μόνωση.