Το Φενγκ Σούι είναι κάτι παραπάνω από μία τάση της διακόσμησης. Για τους Κινέζους αλλά και για πολλούς άλλους σε όλο τον κόσμο, είναι ολόκληρη φιλοσοφία και τρόπος ζωής. Για να το πούμε με απλά λόγια για όσους δεν γνωρίζουν, ο τρόπος με τον οποίο είναι οργανωμένος και διακοσμημένος ένας χώρος καθορίζει και την ροή της θετικής ενέργειας μέσα από αυτόν. Όσο καλύτερα οργανωμένος είναι ο χώρος, τόσο πιο εύκολα και αποτελεσματικά θα ρέει η θετική ενέργεια μέσα από αυτόν, πράγμα που θα έχει σαν αποτέλεσμα την ευημερία του σπιτικού και όσων ζουν μέσα σε αυτό. Αν η οργάνωση δεν είναι καλή, τότε συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Το φενγκ σούι κερδίζει όλο και περισσότερους «πιστούς» στη Δύση γενικότερα αλλά και στη χώρα μας. Δεν είναι πλέον καθόλου σπάνιο να ακούσετε κάποιον να σας λέει ότι οργάνωσε των χώρο του με βάση τις αρχές του Φενγκ Σούι. Ωστόσο οι περισσότεροι επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους στους βασικούς χώρους του σπιτιού, όπως το σαλόνι, τη κρεβατοκάμαρα και το γραφείο. Το Φενγκ Σούι όμως πρέπει να είναι παρών σε όλο το σπίτι για να είναι και αποτελεσματικό και μπορεί να νιώθει κανείς τα οφέλη του.
Το μπάνιο είναι ένα δωμάτιο στο οποίο δεν δίνουν προσοχή ούτε οι πιο «πιστοί» της Κινέζικης αυτής φιλοσοφίας, πράγμα που είναι πολύ λάθος, αφού τα λάθη φενγκ σούι στο μπάνιο μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο φενγκ σούι όλου του σπιτιού. Ας δούμε λοιπόν τα 5 λάθη φενγκ σούι που θα πρέπει να αποφεύγετε.
- Λάθος πρώτο: Ανοιχτή πόρτα μπάνιου. Το μπάνιο γενικά θεωρείται βρώμικος χώρος αφού εκεί πηγαίνουμε για να πλυθούμε και να κάνουμε τις ανάγκες μας. Για να μην περάσει λοιπόν η ακάθαρτη ενέργεια του στον χώρο, θα πρέπει – σύμφωνα με τις αρχές του φενγκ σούι – να έχουμε πάντα την πόρτα κλειστή. Αν λοιπόν αφήνετε την πόρτα του μπάνιου ανοιχτή μονίμως, θα πρέπει να σταματήσετε να το κάνετε. Να την αφήνετε μόνο για πολύ λίγο, όταν ας πούμε πρέπει να αερίσετε τον χώρο.
- Λάθος δεύτερο: Ανοιχτό καπάκι τουαλέτας. Στην Ελλάδα είναι αλήθεια ότι πολύ σπάνια κλείνουμε το καπάκι της τουαλέτας. Πρώτο μας μέλημα είναι πάντα το κάθισμα. Η τρύπα της τουαλέτας είναι και αυτή ακάθαρτη αφού όχι μόνο καταλήγουν εκεί όλες οι ακαθαρσίες μας, αλλά καταλήγει και τον υπόνομο. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει πάντα να κλείνετε το καπάκι της τουαλέτας αφού κάνετε την ανάγκη σας.
- Λάθος τρίτο: Υπερπολυτελές μπάνιο. Σύμφωνα με τις αρχές του φενγ σούι, ο χώρος του μπάνιου θα πρέπει να είναι απλός και λιτός. Θα πρέπει να είναι ένας καθαρά χρηστικός χώρος, στον οποίο δεν θα πρέπει να υπάρχουν πολλά διακοσμητικά αλλά και πολυτέλειες. Αν σας ενδιαφέρει το φενγκ σούι λοιπόν, στο μπάνιο σας θα πρέπει να υπάρχουν σχεδόν αποκλειστικά τα βασικά είδη υγιεινής και κάποιος καθρέφτης με ντουλαπάκια ή ραφάκια. Αποφύγετε τις υπερβολές όπως τα υδρομαζάζ και τις τεράστιες καμπίνες μπάνιου.
- Λάθος τέταρτο: «Ατμοσφαιρικός φωτισμός». Το φως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο φεβγκ σούι, αρχή του οποίου είναι ότι κάθε χώρος θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φωτεινός. Για τη καλύτερη ροή της ενέργειας στο μπάνιο σας λοιπόν, θα πρέπει να έχετε κανονικό ή ακόμη και έντονο φωτισμό στον χώρο. Μπορεί η μόδα να επιτάσσει σποτάκια – τα οποία δημιουργούν και ωραίο ατμοσφαιρικό φωτισμό – αλλά το φενγκ σούι απαιτεί κανονικές λάμπες και μάλιστα και δυνατές αν είναι δυνατόν.
- Λάθος πέμπτο: Προβληματικά είδη υγιεινής κλπ. Με απλά λόγια, τα χαλασμένα και φθαρμένα είδη υγιεινής δεν είναι μόνο ακαλαίσθητα, αλλά επηρεάζουν και πολύ αρνητικά την ροή της ενέργειας στον χώρο. Το ίδιο ισχύει και για τις βρύσες και τα καζανάκια που στάζουν και για τις όποιες διαρροές, άλλωστε όπως λέει κι ένα ρητό «βρύση που στάζει, πορτοφόλι που χάνει χρήμα».