Πλακάκια δαπέδου: αλλάξτε τη διάταξη τους με μία ανακαίνιση
Όταν μιλάμε για πλακάκια δαπέδου αυτό που σκέφτεται κάποιος είναι τα σχέδια. Είναι αλήθεια ότι σε μία ανακαίνιση και όχι μόνο, η αντικατάσταση πλακιδίων είναι μία από τις πιο συχνές εργασίες, αφού τα νέα σχέδια μπορούν να αλλάξουν πολύ δραματικά την ατμόσφαιρα σε έναν χώρο, είτε αυτός είναι η κουζίνα, είτε το μπάνιο. Η αλήθεια είναι πως το σχέδιο είναι το κύριο αισθητικό χαρακτηριστικό των πλακιδίων, αφού είναι και το πρώτο που θα προσέξει κάποιος όταν μπαίνει στο δωμάτιο. Το χρώμα και το σχέδιο των πλακιδίων σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν την ατμόσφαιρα στον χώρο.
Δεν είναι ωστόσο το σχέδιο ο μόνος αισθητικός ή καθοριστικός παράγοντας ενός πλακιδίου, μπορεί λοιπόν να κρίνουμε το κατά πόσο ένας χώρος με πλακάκια βλέποντας το σχέδιο τους, αλλά υπάρχει και άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί πραγματικά να εντυπωσιάσει. Αυτός είναι ο τρόπος τοποθέτησης των πλακιδίων. Με άλλα λόγια, δεν είναι ανάγκη να έχει ένας χώρος πλακάκια με έντονο χρώμα και ιδιαίτερα σχέδια για να είναι μοντέρνος. Μπορεί να έχει και πολύ κλασικά πλακάκια, αλλά να είναι τοποθετημένα με έναν ιδιαίτερο τρόπο που θα δώσει μία πολύ μοντέρνα και «προχωρημένη» εικόνα στον χώρο.
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε και πολλά για τους τρόπους τοποθέτησης των πλακακιών. Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι οι σημαντικότεροι και ποιοι είναι αυτοί που θα αλλάξουν πραγματικά τον χώρο σας ακόμη και με τα πιο κλασικά πλακάκια.
Η κάθετη ή οριζόντια διάταξη (σκακιέρα)
Προσοχή, όταν λέμε διάταξη «τύπου σκακιέρα» δεν εννοούμε ότι έχουμε μόνο άσπρα και μαύρα πλακάκια. Αυτό που εννοούμε είναι ότι τα πλακάκια, ασχέτου χρώματος και σχεδίου, τοποθετούνται σε απόλυτη ευθεία τόσο κάθετα όσο και οριζόντια, όπως και τα τετράγωνα μίας σκακιέρας. Πρόκειται για την πλέον οικονομική και κλασική διάταξη, αφού δεν απαιτεί πλακάκια ιδιαίτερου σχήματος και ειδικές διαδικασίες. Συνήθως γίνεται με άρπα και μαύρα πλακάκια για το πιο κλασικό αποτέλεσμα, αλλά μπορεί να γίνει και με άλλα σχέδια και χρώματα, ανάλογα πάντα με τον χώρο.
Διαγώνια διάταξη
Εδώ περνάμε σε μία διάταξη που ναι μεν είναι πιο μοντέρνα και ιδιαίτερη από την «σκακιέρα», αλλά είναι και πολύ κλασική και διαχρονική. Στη συγκεκριμένη διάταξη, τα πλακάκια δεν τοποθετούνται σε ευθεία μεταξύ τους, οπότε δεν σχηματίζονται τα τετράγωνα της σκακιέρας. Συνήθως η γωνία του ενός τοποθετείται στη μέση της πλευράς του άλλου πλακιδίου. Μπορεί να τοποθετηθεί και σε άλλο σημείο, αλλά γενικά, ποτέ δεν θα είναι οι γωνίες του ενός πλακακιού στην ίδια ευθεία με του άλλου. Το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει με σκάλα.
Το ψαροκόκαλο
Τώρα περνάμε σε κάτι πολύ πιο προχωρημένο. Η συγκεκριμένη διάταξη γίνεται με μακρόστενα και όχι με τετράγωνα πλακάκια. Στην εν λόγω διάταξη λοιπόν, τα πλακάκια τοποθετούνται σε σχήμα «Γ», δηλαδή το ένα μπαίνει κάθετα και το άλλο οριζόντια και συγκεκριμένα, η στενή πλευρά του ενός εφάπτεται στην φαρδιά του άλλου. Το αποτέλεσμα είναι πρωτότυπο και πάρα πολύ εντυπωσιακό και σίγουρα θα κάνει το πάτωμα σας να ξεχωρίζει.
Το φουρφούρι «pinwheel»
Τώρα περνάμε σε κάτι ακόμη πιο προχωρημένο. Το φουρφούρι είναι μία πολύ μοντέρνα και πολύ δύσκολη διάταξη, η οποία και απαιτεί σχετικά πολλά πλακάκια, αλλά μπορεί να μας δώσει πραγματικά εντυπωσιακά και μοναδικά αποτελέσματα. Πως γίνεται το φουρφούρι; Πολύ απλά: τοποθετούμε ένα μικρό πλακάκι στη μέση και γύρω του τοποθετούμε 4 μεγαλύτερα τετράγωνα πλακάκια. Με άλλα λόγια, 4 μεγάλα πλακάκια εφάπτονται στις πλευρές ενός μικρότερου. Η συγκεκριμένη διάταξη είναι αρκετά περίπλοκη και καλό θα ήταν να την αναλάβουν ειδικοί σαν αυτούς που θα βρείτε στη Chroma Decor.
Ο ανεμόμυλος
Ο ανεμόμυλος στην ουσία είναι ένα μεγάλο φουρφούρι, οπότε είναι και πιο εντυπωσιακός, αλλά απαιτεί και μεγαλύτερη τεχνική. Και πάλι έχουμε ένα μικρό πλακάκι στη μέση, αλλά αυτή τη φορά βάζουμε γύρω του μακρόστενα πλακάκια ίδιου μεγέθους. Σκοπός είναι τα μεγαλύτερα να «περικυκλώσουν» το μικρό.