Το κόστος της θέρμανσης του σπιτιού το χειμώνα με πετρέλαιο μεγαλώνει συνέχεια κάθε χρόνο. Αυτό οφείλεται στις συνεχόμενες αυξήσεις τόσο στη τιμή του ίδιου του πετρελαίου, όσο και της φορολογίας που σχετίζεται με αυτό. Επιπλέον, σε πολλές οικοδομές υπάρχει και πρόβλημα με τους ενοίκους που είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν, λόγω της κρίσης, να επωμιστούν το μεγάλο κόστος του εφοδιασμού του καυστήρα με καύσιμο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όλο και περισσότεροι στρέφονται προς την ατομική θέρμανση, συνήθως με αέριο.
Τι γίνεται όμως αν στην περιοχή μας αργεί πολύ να έρθει το δίκτυο ή αν είναι σχεδόν αδύνατον να μπει στο σπίτι μας το αέριο για άλλους λόγους; Σε αυτές τις περιπτώσεις η λύση είναι μία και σχετικά απλή: ένα καλό air condition. Τα σύγχρονα air condition μπορούν να προσφέρουν και θέρμανση, παρά το γεγονός ότι όλοι σχεδόν τα συνδέουμε με το καλοκαίρι και τη ζέστη. Υπάρχουν πολλοί όμως που αν κι έχουν κλιματιστικό, αρνούνται να το χρησιμοποιήσουν για θέρμανση το χειμώνα, γιατί συμβαίνει αυτό όμως;
Ο κύριος λόγος άρνησης χρήσης του κλιματιστικού το χειμώνα, είναι απλά το γεγονός ότι πολλοί πιστεύουν ότι είναι μία πανάκριβη λύση, η οποία ίσως και να είναι ακριβότερη ακόμη και από το πετρέλαιο. Γιατί να συμβαίνει αυτό; Επειδή τα κλιματιστικά θεωρούνται εξαιρετικά ενεργοβόρα. Ισχύει όμως όντως αυτό; Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.
Πόσο καίει ένα κλιματιστικό;
Αυτή είναι μία ερώτηση που κάνουν σχεδόν όλοι, είτε έχουν, είτε πρόκειται να αποκτήσουν ένα κλιματιστικό. Η αλήθεια όμως είναι ότι πρόκειται για μια ερώτηση χωρίς συγκεκριμένη απάντηση. Κάθε μηχάνημα είναι ξεχωριστό κι έχει τη δική του κατανάλωση, την οποία και υποχρεούται τόσο ο κατασκευαστής όσο και ο πωλητής να την εκθέτουν σε σαφές και πολύ προφανές σημείο στη συσκευασία του προϊόντος αλλά και στο κατάστημα.
Για να πάρετε μία γενική ιδέα για το πόσο ενεργοβόρα είναι μία συσκευή, θα πρέπει να δείτε σε ποια ενεργειακή κλάση ανήκει. Όσο υψηλότερη η κλάση, τόσο πιο «αποτελεσματική» θα είναι και η συσκευή και αυτό φυσικά ισχύει για τα πάντα και όχι μόνο για τα κλιματιστικά. Αν σας ενδιαφέρει η οικονομία λοιπόν, θα πρέπει να ψάχνετε για συσκευές που να ανήκουν στην ενεργειακή κλάση Α+ τουλάχιστον. Όσο περισσότερα τα +, τόσο μικρότερη και η κατανάλωση.
Η ΔΕΗ λέει ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ πως ένα κλιματιστικό 9000 BTU και με ισχύ γύρω στα 1000 Watt, έχει κατανάλωση περίπου 14 λεπτά του Ευρώ την ώρα όταν είναι στο ζεστό. Εννοείται ότι αυτή η εκτίμηση είναι γενική και μπορεί να υπάρχουν διακυμάνσεις ανάλογα με τον κάθε κατασκευαστή και το μοντέλο.
Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω κι άλλο την κατανάλωση;
Σωστή επιλογή θερμοκρασίας: Ένας βασικός παράγοντας για τη σωστή κατανάλωση του κλιματιστικού είτε στο κρύο είτε στο ζεστό, είναι η σωστή επιλογή θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, για να μη σπαταλάτε άσκοπα ενέργεια, θα πρέπει να βάζετε το κλιματιστικό σας σε μία θερμοκρασία συν ή πλην 10 βαθμούς από την εξωτερική θερμοκρασία. Οτιδήποτε μεγαλύτερο θα αναγκάσει το μηχάνημα να δουλεύει στο φουλ με πάρα πολύ μεγάλη κατανάλωση.
Χρήση ανεμιστήρα οροφής: Μπορεί να μην το πιστεύετε, αλλά είναι καλό να χρησιμοποιείτε και τον ανεμιστήρα οροφής σας όταν δουλεύει το air condition στο ζεστό. Απλά θα πρέπει η περιστροφή του να είναι ανάποδη απ’ότι το καλοκαίρι, έτσι ώστε να τραβάει τον ζεστό αέρα ο ανεμιστήρας, να τον σπρώχνει προς τα κάτω.
Σωστή συντήρηση της συσκευής: Τέλος, για να δουλεύει όσο το δυνατόν καλύτερα ένα air comdition, θα πρέπει να είναι και σε καλή κατάσταση. Γενικά, δεν θα πρέπει να παραμελείτε την συντήρηση του κλιματιστικού σας, η οποία θα πρέπει να γίνεται κάθε ένα ή δύο χρόνια – ανάλογα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή – από κάποιον ειδικευμένο τεχνικό. Η συντήρηση είναι απαραίτητη όχι μόνο για την σωστή λειτουργία του κλιματιστικού, αλλά και για την υγεία σας.