Απαντάμε στις ερωτήσεις σας για το Σοβάτισμα
Το σοβάντισμα είναι μία διαδικασία – εργασία που λίγο ή πολύ όλοι την έχουμε ακουστά, πόσα όμως ξέρουμε πραγματικά γι’ αυτή; Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να ξέρουμε ότι το σοβάντισμα γίνεται όταν χτίζεται ένα σπίτι και είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ανακαινίσεις, αλλά λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν γιατί μπαίνει ο σοβάς ή ακόμη και από τι αποτελείται. Μπορεί κάποιος να πει ότι αυτό δεν είναι και τόσο σημαντικό, άλλωστε πρόκειται για μία δουλειά που συχνά αναλαμβάνει κάποιος μάστορας, αλλά αν θέλει κανείς να είναι σίγουρος ότι έχει γίνει καλή δουλειά στο σπίτι του με το σοβάντισμα, θα πρέπει να ξέρει και κάποια βασικά πράγματα. Ας δούμε λοιπόν μερικά πράγματα σχετικά με το σοβάντισμα που καλό θα ήταν να τα γνωρίζουμε όλοι.
Γιατί γίνεται το Σοβάντισμα;
Αυτό είναι και το πιο σημαντικό ερώτημα. Δεν έχει νόημα να ξέρουμε ότι κάτι είναι αναγκαίο αν δεν καταλαβαίνουμε τι είναι και ΓΙΑΤΙ είναι τόσο απαραίτητο και πρέπει να γίνει. Με απλά λόγια, ο σοβάς στην ουσία «θωρακίζει» τη δομή του τοίχου. Είναι μία διαδικασία που καλύπτει τα τούβλα και τα υπόλοιπα δομικά στοιχεία ενός τοίχου για να του προσφέρει πολύτιμη προστασία από τα στοιχεία της φύσης. Στην ουσία ο σοβάς «μονώνει» τα δομικά στοιχεία του τοίχου ή μίας κατασκευής και τα προστατεύει από τη ζέστη, την υγρασία και την οξύτητα της βροχής. Επίσης, ο σοβάς εμποδίζει και την εξάπλωση μίας φωτιάς ενώ αποτελεί και τη βάση πάνω στην οποία θα «πατήσει» η μπογιά του τοίχου.
Τι είναι ο Σοβάς;
Όπως είπαμε και πριν, στην ουσία ο σοβάς είναι ένα δομικό υλικό. Τα βασικά υλικά του είναι η άμμος, το νερό, το τσιμέντο και ο ασβεστής, υλικά που είναι φυσικά. Ο σοβάς συνήθως έχει γκρίζο χρώμα που ίσως να φέρνει προς το άσπρο, ωστόσο πλέον μπορεί κανείς να βάλει και άλλα χρώματα στον ασβέστη, περιορίζοντας έτσι την ανάγκη για βάψιμο του τοίχου, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί πολύ οικονομικό μεσοπρόθεσμα.
Ποια είναι η διαδικασία του Σοβαντίσματος;
Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν τρεις φάσεις στο σοβάντισμα. Η πρώτη είναι αυτή που ο σοβάς τοποθετείται «πεταχτά» πάνω στη δομή. Αυτή είναι και η πρώτη και πιο λεπτή στρώση. Κατά τη φάση αυτή τοποθετούνται διάφοροι οδηγοί και υαλονήματα σε καίρια σημεία. Πριν τη τοποθέτηση του σοβά, η επιφάνεια προετοιμάζεται κατάλληλα: καθαρίζεται και στοκάρεται. Η δεύτερη φάση είναι γνωστή σαν λάσπωμα. Εδώ έχουμε μια πιο χοντρή στρώση σοβά. Στην ουσία γεμίζεται το κενό ανάμεσα στη πρώτη στρώση και τους οδηγούς, οι οποίοι και αφαιρούνται. Αφού γίνει η στρώση, δημιουργούνται πάνω στον σοβά κύματα με ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται «χτένα». Στη τελευταία φάση έχουμε το μαρμάρωμα καθώς το μείγμα του σοβά περιέχει μαρμαρόσκονη αντί για άμμο. Αυτή είναι και η τελική φάση και ο σοβάς θα αλφαδιαστεί και θα τριφτεί όπου χρειάζεται για να έχουμε μία λεία επιφάνεια.
Πότε μπορεί να γίνει το Σοβάντισμα;
Λόγω της φύσης των υλικών αλλά και της ανάγκης για ένα τέλειο αποτέλεσμα, καλό είναι οι εργασίες σοβαντίσματος να μην γίνονται υπό ακραίες συνθήκες. Η ελάχιστη θερμοκρασία στην οποία συνιστάται να γίνονται οι εργασίες αυτές είναι οι 8 βαθμοί ενώ η μέγιστη οι 32. Αυτό σημαίνει ότι τον βαρύ χειμώνα αλλά και στη μέση του Ελληνικού καλοκαιριού, καλό θα ήταν να μη γίνονται τέτοιες εργασίες. Πρόβλημα επίσης αποτελεί και η υγρασία, γι’ αυτό και καλό θα ήταν το σοβάντισμα να μη γίνεται με πολύ βροχερό καιρό.
Ποιος κάνει το Σοβάντισμα;
Μπορεί σε κάποιους το σοβάντισμα να φαίνεται απλή σχετικά διαδικασία, αλλά αυτό δεν ισχύει. Οι αναλογίες του μείγματος δεν είναι πάντα στάνταρ και γι’ αυτό χρειάζεται ένας έμπειρος μάστορας – σαν αυτούς της Chroma Decor – για να μπορεί να εγγυηθεί πάντα το πλέον άριστο αποτέλεσμα.