Η ανακαίνιση είναι σίγουρα η καλύτερη λύση για όποιον θέλει να αλλάξει λίγο το χώρο και τις παραστάσεις του, χωρίς όμως να μετακομίσει σε νέο σπίτι. Μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές ανακαίνισης, είναι η αλλαγή της διαρρύθμισης ενός χώρου, κάτι που συνήθως περιλαμβάνει το γκρέμισμα ή την κατασκευή νέου τοίχου. Στη πρώτη περίπτωση, η διαδικασία έχει ως σκοπό να «ανοίξει» ένας χώρος και να γίνει πιο ευρύχωρος ή να ενωθούν δύο χώροι, για παράδειγμα μπορεί να γκρεμιστεί ο τοίχος που χωρίζει το σαλόνι από τη κουζίνα και να αποκτήσει το σπίτι μια ωραιότατη σαλοκουζίνα. Η δεύτερη περίπτωση αφορά το χωρισμό ενός χώρου σε τμήματα ή τη δημιουργία ενός άλλου δωματίου και είναι πολύ πιο σύνθετη.
Το γκρέμισμα ενός τοίχου είναι σχετικά απλή υπόθεση, η ανέγερση όμως ενός νέου είναι σαφώς δυσκολότερη και γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες ακινήτων προσπαθούν να την αποφεύγουν. Πλέον όμως, ο τοίχος με γυψοσανίδα έχει αλλάξει τα δεδομένα. Ας δούμε γιατί είναι η τέλεια λύση για όσους θέλουν να κάνουν μετατροπές στη διαρρύθμιση κάποιου χώρου.
Μικρό κόστος
Ακούγοντας τη φράση «κατασκευή τοίχου», είναι φυσικό να μας έρχονται στο μυαλό εικόνες που περιλαμβάνουν τούβλα, αρμούς και εργάτες να δουλεύουν, πράγμα απολύτως δικαιολογημένο αφού αυτή ήταν η μόνο λύση μέχρι πρόσφατα. Ο τοίχος με γυψοσανίδα στην ουσία είναι μια σχεδόν έτοιμη κατασκευή με πολύ χαμηλό κόστος αγοράς και ακόμη μικρότερο κόστος εγκατάστασης, ειδικά σε σύγκριση με την κατασκευή τοίχου με τούβλα. Η τοποθέτηση της γυψοσανίδας θα διαρκέσει μόνο μερικές ώρες το πολύ, οπότε τα εργατικά θα είναι ελάχιστα (και χωρίς ένσημα). Γενικά, ο τοίχος με γυψοσανίδα είναι περίπου 30% φθηνότερος από αυτόν που κατασκευάζεται με τούβλα.
Εξοικονόμηση χώρου
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν λεπτά τούβλα. ‘Ένας τούβλινος τοίχος θα έχει κάποιες στάνταρ διαστάσεις αφού το πάχος του θα είναι ίδιο με το φάρδος των τούβλων που θα χρησιμοποιηθούν. Οι γυψοσανίδες από την άλλη, όπως φαίνεται και από το όνομα τους, έχουν περισσότερα κοινά με τη σανίδα παρά με το τούβλο. Αυτό σημαίνει ότι το πάχος τους είναι πολύ μικρότερο από αυτού του τούβλου, για την ακρίβεια είναι μέχρι και τρεις φορές μικρότερος, άρα θα χρειαστεί και λιγότερος χώρος για τη κατασκευή του.
Καθαρή κατασκευή
Όπως είπαμε και πριν, κατασκευή τοίχου με τούβλα σημαίνει πως θα πρέπει να έχετε εργάτες, δομικά υλικά, εργαλεία και φυσικά μπάζα στο σπίτι σας τουλάχιστον για μερικές ημέρες. Με άλλα λόγια, το σπίτι σας θα μετατραπεί σε γιαπί ενώ εσείς θα είστε ακόμη μέσα σε αυτό. Η ανέγερση ενός τούβλινου τοίχου μόνο απλή υπόθεση δεν είναι και γενικά δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στο χώρο και το σπίτι γενικότερα. Ο τοίχος με γυψοσανίδα από την άλλη κατασκευάζεται μέσα σε λίγες μόνο ώρες μόνο με τη χρήση κάποιων εργαλείων. Δε χρειάζεται σοβάντισμα και άλλες εργασίες και είναι «έτοιμος για χρήση» αμέσως μετά από την τοποθέτηση του. Η κατασκευή του λοιπόν όχι μόνο είναι πολύ εύκολη και γρήγορη αλλά παράγει και πολύ λίγα σκουπίδια ή μπάζα. Αν εμπιστευθείτε μία καλή επιχείρηση ανακαινίσεων σαν τη Chroma Decor, ούτε καν θα καταλάβετε τις εργασίες!
Εύκολο γκρέμισμα ή μετακίνηση
Κανείς δεν εγγυάται ότι η νέα διαρρύθμιση του χώρου σας θα είναι χρήσιμη και / ή βολική για πάντα. Αν λοιπόν βαρεθείτε τον τούβλινο τοίχο σας ή θέλετε να τον μετακινήσετε λίγο πιο πέρα σε κάποια άλλη φάση, η μόνη λύση είναι να τον κατεδαφίσετε και να τον χτίσετε από την αρχή.
Εννοείται πως η διαδικασία κατεδάφισης θα δημιουργήσει πολλά μπάζα καθώς και ότι θα πρέπει να πληρώσετε από την αρχή για όλα τα εργατικά και τα υλικά. Στην περίπτωση του τοίχου με γυψοσανίδα, το μόνο που έχετε να κάνατε είναι να αφαιρέσετε τα στηρίγματα και να την πετάξετε ή να τη μετακινήσετε όπως είναι λίγο παρακάτω. Όπως και να έχει, η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες από ένα εξειδικευμένο συνεργείο.